BLOGDAĞCILIĞIN KISA TARİHÇESİ

https://sardok.org/wp-content/uploads/2023/02/8-1280x733.jpg

A) Dağcılık nedir:

DAĞCILIK : BELİRLİ BİR TAKIM İLKE VE KURALLARA DAYALI OLARAK DAĞLARDA YAPILAN YÜRÜYÜŞ , KAMPÇILIK VE TIRMANIŞ SPORUDUR .

DAĞCI KİME DENİR : KAYADA , KARDA VE BUZDA DOĞANIN BİR TAKIM ZORLUKLARINI AŞIP DAĞCILIK TEKNİKLERİNİ , DAĞCILIK ARAÇ VE GEREÇLERİNİ KULLANARAK DORUĞA ULAŞAN VEYA ULAŞMAYI HEDEFLEYEN KİŞİDİR .

B) Dağcılığın kısa tarihçesi:

1786 yılında biri doktor iki Fransızın Avrupa’nın en yüksek doruğu olan Güney Doğu Fransa’da bulunan Mont Blanc’a (4807 mt) tırmanması ile başlamıştır. 1850 ile 1860 arasında İsviçre’deki tüm zirveler birbiri ardına dağcılar tarafından tırmanılmış ve bu dönem Avrupa dağcılığının altın çağı olarak adlandırılmıştır. 1865 yılında Alplerin en zor zirvesi olan Matterhorn’a tırmanılabilmesi ile, Avrupa dağcılığının altın çağı olarak tanımlanan dönem kapanmıştır.

Daha sonra yüzyılın sonuna kadar Orta Avrupa’nın tüm zirvelerinin zor rotaları başarı ile tırmanıldı. 20. yüzyıla girene kadar Güney ve Kuzey Amerika dağları, Kafkas dağları, Orta Afrika dağlarına tırmanışlar ve de Himalayalara keşif ekspedisyonları düzenlendi. 1897’de And dağlarının en yüksek doruğu Aconcagua’ya (6960 mt) 1897’de Alaska’da St. Elias’a (5489 mt) 1898’de Kuzey Amerika’da Grand Teton’a (4190 mt) 1913’te K. Amerika’nın en yüksek doruğu CM Kinley (6194 mt)’e tırmanıldı.

20. yüzyılın ilk yarısı İngiliz, Fransız ve İsviçrelilere ek olarak diğer ulusların dağcılarının tırmanışları ile geçti. En önemli tırmanış ise Orta Asya’da Pamir sıradağlarında Komünizm doruğuna (7495 mt) yapılan tırmanıştır 1940’li yıllarda Atakemennalar’in, Llullaillaco Dağı’nın 6723 metrelik doruğuna kursan platformu yapmaları, dağların ayni zamanda kutsal yerler sayılmalarının göstergesi niteliğindedir. 1950 yılında İkinci Dünya savasının yol açtığı belirgin durgunluktan sonra, bir “ilk tırmanış” Himalayalar’in önemli doruğu olan AnnapurnaI’in (8138 mt) Fransızlar tarafından yapılmasıydı. Hemen arkasından ise diğer 8000’likler tek tek dağcılar tarafından tırmanıldı . 29 Mayıs 1953 tarihinde Edmund Hillary ve Tenzig Norgay’in Dünyanın en yüksek doruğu Everest’e (8848 mt) Güney-Güney Doğu rotasından tırmanmışlardır. 1953’te Nanga Parbat (8138 mt) Almanlar tarafından, 1954’te K2 (8681 mt) İtalyanlar tarafından, 1955’te Lhotse (8516 mt) İsviçreliler tarafından, 1955’te Makalu (8463 mt) ise Fransızlar tarafından tırmanıldı. 1960’larda tırmanılmış tüm Avrupa ve Amerika doruklarının kış koşullarında en zor rotaları denenmiştir. 1970 yılında Amerikan Sierra Nevada dağlarında 7914 mt.’lik El Captain rotasının 27 günde Amerikalılar tarafından tırmanıldı

1970’li yıllardan sonra ise tırmanışlar daha çok koşulların zorluklarının arttırılması, denenmemiş rotaların tırmanılması, tüm kıtaların en yüksek doruklarına tırmanmak gibi çeşitlemelere uğramıştır 1978 yılında ilk defa “ölüm sınırı” olarak tanımlanan 8000 metreyi Reinhold Messner ve Peter Habbler ek oksijen kullanmadan asarak Everest’e tırmanmıştır. Daha sonra Messner 8000 metrenin üzerindeki 14 doruğa da tırmanabilen ilk insan unvanını almıştır. 1980 sonrası dağcılığın iyice popülarite edildiği dönem olmuştur. Avrupa’da ve Amerika’da milyonlarca insan dağlarda dolaşmaya başlamıştır. Dağcılık malzemelerindeki teknolojik ilerleme, dağlara ulaşımın kolaylaştırılması bu yaygınlığın temel etkenlerinden olmuştur.

DAĞCILIĞIN ALT DALLARI:

1-Kaya tırmanışı: Kaya tırmanış tekniklerini ve emniyet malzemelerini kullanarak kaya üzerinde yapılan tırmanıştır.

2-Hiking: Doğada günübirlik yapılan yürüyüşlerdir.

3-Trekking: Doğada en az iki günlük yapılan kamplı etkinliklerdir.

4-Spor tırmanış: Genellikle kapalı alanlarda bazen de açık havada yapılan bir spordur. Bu tırmanış, kimyasal maddeler kullanılarak yapılan, sabit veya ayarlanabilen duvar sistemlerini içinde barındırır ve bu duvarlarda yapılır. Bu duvarlar genellikle yarışmalara yönelik yapılmıştır ve değişik boyutlarda olabilirler.

5-Bouldring: Yerden fazla yükselmeden, en fazla 2-3 metre yükselinerek yapılan, kayada genellikle yan gidilerek yapılan antrenman amaçlı bir tırmanıştır. Türkçeye kısa duvar tırmanışı olarak çevrilmiştir.Emniyet olarak yerde minderler kullanılır. Ancak deniz kenarlarında da yapılabildiğinden orada minder yerine emniyet olarak doğal olarak su kullanılmaktadır.Yani düşme durumunda suya düşülecek şekilde tırmanılır.

6- Yüksek İrtifa : BAZI KAYNAKLARA GÖRE 1500 METRELERDEN BAŞLAR DENİLMESİNE KARŞIN YÜKSEK İRTİFA DAĞCILIĞI ,2000-3000 METRE ARASINDAKİ YÜKSEKLİKLER YÜKSEK İRTİFA OLARAK KABUL GÖRMEKTEDİR.3000 METRE İLE 5500 METRE ARASI İSE ÇOK YÜKSEK İRTİFA,5500 ÜZERİ DE AŞIRI YÜKSEK İRTİFA OLARAK TANIMLANMAKTADIR.

7- Dağ Kayağı :
Tur Kayağı olarak da adlandırılır.; kayakla ayakkabı bağlantısını topuktan serbest bırakan özel bağlama mekanizması ve kayağın altına yapıştırılan sentetik bir deri yardımıyla her türlü karda ve eğimde yürümeyi sağlayan kayak türüdür. Fakat bu cross country olarak adlandırılan, çok ince ve hafif,koşu kayakları ile karıştırılmamalıdır.

Tur kayağı kullanımı ve tekniğini anlatmadan önce parçalarını ve bunların özelliklerini tanımlamakta fayda vardır. Tur kayağı takımı satın almak istediğinizde bunu takım halinde bulabileceğiniz gibi, tüm parçaları ayrı, ayrı seçerek de takımı siz oluşturabilirsiniz. Tur kayağı takımında neler vardır?
*Tur Kayağı
*Bağlama
*Fok,Sentetik Deri
*Tur Ayakkabısı
*Stoper
*Kayak kramponu
*Baton

Ayrıca dağ kayağı bir yarışma sporudur. Bu spor ülkemizde yeni başlamış olup her geçen gün gelişmektedir. Ocak 2011’de TDF tarafından yapılan dağ kayağı seminerinde ISMF(Uluslararası Dağ Kayağı Federasyonu) eğitmeni André DUGIT ‘ın 5 günlük eğitim sürecinden sonra katılımcılar Dağ Kayağı Antrenörlüğü, Dağ Kayağı Organizatörlüğü ve Dağ Kayağı Hakemliği belgeleri almaya hak kazanmışlardır.

8. Buzul tırmanışı: dağlık bölgelerdeki buzluk alanlara, buz tutmuş çağlayan veya kayalara tırmanmayı ya da ulaşmayı amaçlayan spor dalıdır.

Dünyanın en yüksek dağları ve isimleri , yükseklikleri:

Yerküre üzerinde görünen parçaları ise kıtaları oluşturur. Bunlar, yani kıtalar aynen aysbergler ( buzdağları ) arasına sıkışmış gemilere benzerler. Bu levhaların birbirine yaklaşıp, uzaklaşmaları neticesi meydana gelen basınç ile kıtalar ve kıtalar üzerindeki (kenarındaki) kıvrımlı dağlar oluşmuştur. İşte II. Zaman sonu III. Zaman başlangıcında Alp Kıvrım sistemi bu şekilde meydana gelmiştir. Dünya üzerindeki önemli zirvelerden örnekler verecek olursak: Himalaya’lar, dünyanın en yüksek 12 zirvesine sahiptir. Dünyanın en yüksek tepesi 8848 m ile EVEREST’e aittir. Atlas ve duvar haritalarındaki 8611 m yükseltisine rağmen, bir diğer ölçüme göre ise Everest’ten 30 m daha yüksek olan ve Karakurum Dağları üzerindeki 8878 m yükseltili K2 zirvesi dünyanın en yüksek tepesidir. Batı Pasifik’te ise 5029 m yükseklikteki Jaya doruğu Yeni Gine’deki ve 3776 m ile Japonya’daki Fujiyama önemli yükseltilerdir.

Avustralya’nın en yüksek noktası güneydoğudaki Avustralya Alpleri üzerindeki Kosciusko (2230 m ) Dağıdır. Kuzey Amerika’nın en yüksek doruğu olan Mc. Kinley (6194 m ), ayrıca Logan (5951 m) ve Meksika’da yeralan Orizaba (5700 m ) önemli dağları oluştururlar. Güney Amerika’da ise; And Dağları üzerinde 6000 m’yi geçen birçok zirve vardır. Bunlardan Aconcagua 6960 m yüksekliğinde olup, güney Amerika’nın en yüksek zirvesidir. Afrika’nın en yüksek dağı ise, 5895 m ile Klimanjaro dağlarıdır. Avrupa’nın en yüksek zirvesi ise, Kafkas’larda yeralan 5642 m ile Elbruz doruğudur.Mont Blanc ise Alplerin en yüksek noktası olup 4807 m’dir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *